Památník věnovaný rumunskému vojáku

    DSC 1092V areálu Podhorské nemocnice v Rýmařově se nachází pomník věnovaný rumunskému vojáku a letci Gheorghe Bănciulescovi (1898-1935), prvnímu pilotovi na světě, který vzlétl s protézami místo nohou. Pomník byl vybudován k uctění památky letce a jako projev velkého uznání lékařům rýmařovské nemocnice, kteří mu pod vedením dr. Julia Boeseho na podzim roku 1926 zachránili život.

    Při letu z Paříže do Bukurešti 12. září 1926 Bănciulescem pilotované letadlo z důvodu nepříznivých meteorologických podmínek narazilo o vrcholky pohoří Jeseníky a zřítilo se. Palubní mechanik Ioan Stoica při havárii zahynul, pilot byl těžce zraněn a přišel o obě nohy. Díky mimořádné péči lékařů z rýmařovské nemocnice překonal Gheorghe Bănciulescu následky zranění, vrátil se k pilotování a celý svůj další život zasvětil létání.

    Bronzová pamětní deska s vyobrazením Gheorghe Bănciulesca a nad ní umístěný orel z bílého mramoru byly zhotoveny Velitelstvím vzdušných sil Rumunska ve spolupráci s Velvyslanectvím Rumunska v České republice, Městem Rýmařov, Kulturní nadací Bartoc, Podhorskou nemocnicí Rýmařov a za finanční a logistické pomoci pana Ing. Nicolae Deduley, předsedy Sdružení Rumunů v České republice.